Η σημαντική ημέρα για τον Αντώνη Σαμαρά και την ηγετική ομάδα της Ν.Δ. δεν είναι η μεθεπόμενη Κυριακή – μέρα των εκλογών – αλλά η επομένη, η 7η Μαΐου. Εκείνη την ημέρα ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα έχει μετρήσει τις ζημιές από τα λάθη του, το κόστος των επιλογών του και θα διαπιστώσει πόσο... γερά κάθεται στην καρέκλα του.
Δεν είναι λίγοι στη Ν.Δ. όσοι ισχυρίζονται ότι αυτή η εκλογική αναμέτρηση, εκτός από ένα πολύπλοκο αποτέλεσμα στη Βουλή, θα φέρει και εξελίξεις στη Ν.Δ. Ότι δηλαδή μέσα από τη διαδικασία των εκλογών θα υπάρξει η αφορμή για να σπάσει το απόστημα της εσωκομματικής γκρίνιας που γεννήθηκε από την καμαρίλα και τους... «εξωθεσμικούς» συνεργάτες του Σαμαρά.
Εάν τα αποτελέσματα είναι τέτοια που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν, είναι σίγουρο ότι ο ίδιος ο πρόεδρος θα δεχθεί πολλά πυρά εκ των έσω. Για τις επιλογές του, για τους συνεργάτες του, για τη συμπεριφορά του, η οποία από πολλούς ήδη χαρακτηρίζεται «φοβική», για τον τρόπο με τον οποίο παρέκαμπτε πολιτικά τα εκλεγμένα όργανα και τους υπεύθυνους τομεάρχες ακούγοντας μόνο τους δικούς του ανθρώπους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη εβδομάδα, στο περίφημο «Ζάππειο ΙΙΙ», όπου ο Σαμαράς ανακοίνωσε το οικονομικό πρόγραμμα της Ν.Δ., υπήρχε έντονη φημολογία ότι οι καθ’ ύλην αρμόδιοι επί των οικονομικών τομεάρχες δεν γνώριζαν τι περιλαμβάνει το πακέτο προτάσεων της Ν.Δ., αφού το είχε επεξεργαστεί μόνο με τους δικούς του ανθρώπους.
Το φάλτσο Συμπιλίδη
Το θέμα Συμπιλίδη ακόμη έφερε στην επιφάνεια τον τρόπο που λειτουργεί ο πρόεδρος της Ν.Δ. και προστέθηκε, σαν το κερασάκι στην τούρτα, στο ήδη βεβαρημένο σκηνικό. Έγινε δε η αφορμή για να τεθούν μια σειρά από θέματα που θα απασχολήσουν σίγουρα την επόμενη μέρα το κόμμα του Σαμαρά.
Κατ’ αρχάς επανήλθε το μεγάλο θέμα ποιος και με ποιους αποφασίζει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι γκρίνιες και οι μουρμούρες που υπήρχαν όλο το διάστημα για τη στενή ομάδα των συνεργατών του Σαμαρά επανήλθαν με μεγαλύτερη ένταση, αφού κανένα από τα εκλεγμένα στελέχη της Ν.Δ. δεν γνώριζε την υποψηφιότητα Συμπιλίδη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι με την ανακοίνωση του ψηφοδελτίου υπήρξαν αντιδράσεις από όλα τα στρατόπεδα της Ν.Δ. Ακόμα και οι αντιμητσοτακικοί αντέδρασαν λέγοντας ότι μια τέτοια κίνηση όχι μόνο δεν συσπειρώνει τη Ν.Δ., αλλά αντίθετα μεγαλώνει το ρήγμα.
Ακόμα και ο Κώστας Καραμανλής δεν έκρυψε την ενόχλησή του, αφού, μιλώντας με βουλευτές, χαρακτήριζε την κίνηση αυτή απαράδεκτη και αυτοκτονική. Την ίδια στιγμή η Μαριέττα Γιαννάκου δήλωνε σε ραδιόφωνο ότι δεν της κάνει εντύπωση το γεγονός, αφού ένας εκ των πρωταγωνιστών της ιστορίας του 1993 είναι στην αρχηγία του κόμματος!
Ο εξαναγκασμός του Σαμαρά να ζητήσει από τον Συμπιλίδη να αποσυρθεί από το ψηφοδέλτιο χρεώθηκε ως μια ακόμη λάθος κίνηση που θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί εάν ο πρόεδρος της Ν.Δ. συνεργαζόταν με τους ανθρώπους που γνωρίζουν χρόνια το κόμμα και τους συσχετισμούς που υπάρχουν στο εσωτερικό του.
Άνοιγμα στον Καραμανλή
Ως αστοχία χαρακτηρίζεται και η απόφασή του να βάλει στα ψηφοδέλτια τους Μπασιάκο, Δούκα, Τσιτουρίδη, οι οποίοι έχουν συνδεθεί από το πρόσφατο παρελθόν με σωρεία λαθών και σκανδαλωδών υποθέσεων κατά τη διακυβέρνηση Καραμανλή. Η κίνηση αυτή εξελήφθη ως μια κίνηση καλής θέλησης προς το καραμανλικό στρατόπεδο, αν και με... υψηλό ρίσκο.
Ο αποδέκτης αυτής της κίνησης πάντως, ο Καραμανλής, έδειξε ότι την εκτίμησε, αφού και στο Ζάππειο πήγε, αλλά και δήλωση στήριξης της Ν.Δ. και του Σαμαρά έκανε. Στη δήλωσή του μάλιστα αναφέρει ότι:
«Το κυρίαρχο ζητούμενο στις επικείμενες εκλογές είναι η πολιτική και κυβερνητική σταθερότητα. Κρίσιμες αποφάσεις πρέπει να ληφθούν, διαρθρωτικές αλλαγές να προχωρήσουν γρήγορα και, πάνω απ’ όλα, επείγει μια ολοκληρωμένη αναπτυξιακή πολιτική που θα βγάλει τη χώρα από την αδιέξοδη δίνη της ύφεσης.
Η χώρα πρέπει να μπορεί να κυβερνηθεί με ξεκάθαρη πολιτική στόχευση και χρονικό ορίζοντα τετραετίας. Διαφορετικά, η πρωτοφανής περιπέτεια που βιώνει ο τόπος μπορεί να επιδεινωθεί σε όλα τα επίπεδα, οικονομικά, κοινωνικά, ακόμα και εθνικά.
Αναγκαία προϋπόθεση για την πολιτική και κυβερνητική σταθερότητα είναι η ενίσχυση της Νέας Δημοκρατίας. Όσο μεγαλύτερη στήριξη έχουν η Νέα Δημοκρατία και ο Αντώνης Σαμαράς, τόσο πιο βάσιμη γίνεται η ελπίδα ότι μπορούμε να βγούμε από την κρίση χωρίς ακόμα μεγαλύτερο κόστος».
Όπως σχολίαζαν πάντως στελέχη της Ν.Δ., ύστερα από αυτήν τη δήλωση ο Σαμαράς δεν θα μπορεί να ισχυριστεί μετά τις εκλογές ότι ο Καραμανλής του τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια αναζητώντας δικαιολογία για το ποσοστό που θα πάρει. Και η νίκη και η ήττα είναι δική του υπόθεση.
Όπως ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί, πράγματι η επόμενη μέρα στη Ν.Δ. θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον, αν το εκλογικό αποτέλεσμα είναι πολύ κάτω του αναμενόμενου. Από την άλλη, όμως, ποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι η επόμενη μέρα θα είναι εύκολη για τη χώρα και το σύνολο του συστήματος πολιτικής εξουσίας;
topontiki